Tijdens bepaalde periodes, vooral in het voorjaar, kan je best extra aandacht aan de vacht van je kat besteden, omdat ze dan haar wintervacht gaat verliezen. Een kat wast zelf haar vacht en zal daardoor zelf veel losse haren kunnen verwijderen. Bij langhaar katten of katten die een dikke vacht hebben kan dit vachtproblemen geven als er teveel losse haren in de vacht blijven vastzitten. De haren verstrengelen in elkaar en zo ontstaat er een klit. Als we deze niet verwijderen, wordt deze alleen maar groter en ontstaat er uiteindelijk vilt.
Dit willen we ten alle tijde voorkomen! Vilt doet echt pijn voor een kat en moet geschoren worden. De zones zoals de oksels, de buik, de lies en de heupen hebben meer aandacht nodig! Dit zijn vaak de plaatsen die we niet zelf altijd ‘voelen’ als we onze kat aaien. Ook opletten voor klitten op de borst en achter de oren.

Er zijn verschillende kammen en toebehoren op de markt te verkrijgen maar deze zijn helaas niet altijd even goed of aan te raden. Ze beloven je dat je snel verlost zal zijn van al die kattenharen, zoals de furminator maar let op, deze gaan de haren scheren en gaan de vachtcyclus helemaal in de war brengen. Jammer genoeg  ontstaan er zo nog meer vachtproblemen. Het best is een metalen kam met lange tandjes van dezelfde lengte te gebruiken. Zo kan je makkelijk door de vacht gaan.  Deze bestaat ook voor het gezicht zodat je goed achter de oren kan kammen.

Ga dagelijks eens door de vacht met je vingers. Voel je een klit, dan kan je eerst proberen om deze voorzichtig los te plukken door de haren zachtjes uit elkaar te trekken. Dit kan je ook met behulp van de metalen kam doen. Dan ga je vooral de voorste tand van de kam gebruiken. Is de klit al te dik en zit deze te dicht bij de huid, dan moet deze met de tondeuse verwijderd worden. Ga hier zeker niet met de schaar knippen want een kat zit niet stil en voordat je het weet heb je in de huid geknipt, met alle gevolgen nadien. 

Vaak kammen we enkel de bovenste laag op de rug, waar we de kat aaien, maar dat is onvoldoende als we klitten willen vermijden. Daarom raden we aan om de vacht in laagjes te gaan kammen. Zie ook mijn video https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=248059663020539

Het is mogelijk dat je kat het kammen echt niet leuk vindt. Dan is het aan te raden om telkens in korte sessies te kammen ipv de volledige kat in één keer. Je kan bij een kort kammoment je kat belonen met een snoepje of een knuffel. Enkel als ze flink is geweest, anders ga je het verkeerde gedrag belonen en motiveren. 

Zie je het allemaal niet zitten, neem dan contact op voor een afspraak in het trimsalon. Wij helpen je graag verder. 

Stay in touch

Schrijf je in voor meer Miss Miauw nieuws

missmiauw.be © 2024. All rights reserved.
Created By ITcreation.be