WAAROM JE KAT TRAINEN?

Hoe leuk zou het zijn als je je kat kan leren zitten, een pootje of een high-five geven? Training kan ook worden ingezet bij gedragsproblemen of angst. Het is zoveel makkelijker als je kat zelf de reismand ingaat of dat je hem probleemloos kan kammen of medicijnen geven. Sommige katten hebben zoveel energie en meer uitdaging nodig dan enkel achter een balletje aanlopen. Je hebt hiervoor veel geduld nodig en volg daarom vooral het tempo van je kat!

CLICKERTRAINING

Clickertraining is het aanleren en belonen van gewenst gedrag. Bij goed gedrag gebruik je een duidelijk signaal om dat gedrag te bevestigen. Dit kan een clicker zijn of als je die niet hebt, een duidelijk commando zoals ‘yes’ of ‘goed’. Gebruik een woord dat je niet vaak gebruikt want je kat legt daarna de link met een beloning. De clicker is een klein apparaatje dat, als je erop drukt, een duidelijk klikkend geluid maakt. Dit zal je helpen om gedrag dat je wil versterken makkelijker aan te leren. Dus iedere keer dat je kat een gewenst gedrag laat zien klik je en geef je een beloning. Gedrag dat beloond wordt gaat de kat herhalen. 

Als je kat de eerste keer een klik hoort kent hij de betekenis hiervan nog niet. Je gaat aanleren dat 1 klik een beloning is. Laat de klik horen en geef daarna een beloning. Dit herhaal je enkele keren. Als hij opkijkt bij het horen van de clicker weet hij dat er een beloning komt.  Als een kat eenmaal de link heeft gelegd tussen de klik en de beloning gaat hij begrijpen dat het geluidssignaal (of klik) het gewenste gedrag bevestigd. 

WELKE BELONING? 

Kies voor een snack waar je kat verzot van is, dus niet zijn alledaagse brokjes die hij al de hele dag ziet staan. Deze snack is een echte beloning en zal hem motiveren om ervoor te gaan werken. 

  • Droogvoer:

Neem kleine stukjes want als deze te groot zijn zal je kat lang knabbelen. Ik gebruik de Kitty Beat, gevriesdroogde snack. Deze snack kan je bijvoorbeeld ook weggooien. Katten vinden het leuk als ze ergens achteraan kunnen gaan en dit geeft hen dan ook extra beweging. Je kan ze ook makkelijk bijhouden tijdens de training 

  • Natvoer:

Zoals bv. liq snacks, deze vallen ook vaak in de smaak. Hiermee kan je katten makkelijker in een bepaalde positie krijgen.  Je kan het dan als een soort target stick gaan gebruiken om ze bv rond een bepaald voorwerp te laten lopen. Een targetstick kan gebruikt worden voor het aanleren van bepaalde oefeningen. Het is als het ware een verlengstuk van je arm en daardoor kan je kat op afstand werken.

WAAR? 

Kies voor een rustige plek als je je kat wilt trainen, een plek waar zo weinig mogelijk afleiding is.  Ga bijvoorbeeld niet in de tuin zitten want je kat zal afgeleid zijn door vogeltjes of andere vliegende beestjes. Zorg er ook voor dat er geen speeltjes in de buurt liggen of andere katten die de aandacht kunnen trekken. 

WANNEER + HOELANG?

Ga niet trainen als je kat net gegeten heeft want dan zal deze niet meer gemotiveerd zijn. Dagelijkse, korte trainingen van 5 à 15 min helpen je kat goed onthouden wat hij heeft geleerd en zo blijft hij ook aandachtig!

 TRAINING TIPS

  • je kan verschillende gedragingen leren per sessie 
  • maak duidelijk wanneer je begint en stopt
  • praat zo weinig mogelijk tijdens training zodat je kat niet wordt afgeleid

JE KAT KUNNEN BORSTELEN 

Je zal je doel moeten opsplitsen in kleine stukjes. Er zijn al katten die weglopen als ze je nog maar zien afkomen met de borstel, dus dan kan je het kammen al vergeten. Je kan beginnen met je kat te belonen als hij niet wegloopt wanneer je de borstel pakt. Als je hem daarna roept terwijl je de borstel vast hebt en hij komt beloon je hem. Begint hij dan aan de borstel te snuffelen beloon je hem weer. Daarna kan je je kat aaien met je hand terwijl je de borstel vast hebt. Lukt dit dan beloon je je kat. Dan kan je zachtjes over de rug aaien met borsten en steeds een beetje meer. Belangrijk is dat je veel geduld hebt, veel herhaalt en ga vooral niet te snel want dan lukt het niet.

Hebben jullie zin gekregen om jullie kat iets aan te leren, laat me zeker het resultaat zien op sociale media. 

Stay in touch

Schrijf je in voor meer Miss Miauw nieuws

missmiauw.be © 2024. All rights reserved.
Created By ITcreation.be